PODJETJE in ZGODOVINA

Od majhne sirarne do mednarodnega podjetja. Leta 1887 je Josef Anton Meggle I. blizu Wasserburga pri Münchnu odprl majhno sirarno. Danes se podjetje uvršča med najstarejše in najslovitejše proizvajalce mlečnih izdelkov v Evropi, Aziji in Ameriki. V svetovnem obsegu šteje več kot 2500 zaposlenih, ki si zavzeto prizadevajo, da bi za vas izdelali odlično maslo in maslene specialitete, polnjene francoske štruce in proizvode na osnovi prvovrstnega mleka, smetane in jogurta.

130 LET PODJETJA MEGGLE – KAKO SE JE ZAČELO…

 

1877 – SELITEV V ZGORNJO BAVARSKO

Ko Josef Anton Meggle I. podeduje kmetijo na kateri je odraščal, zapusti kmetijo Böckler v Allgäu-u in se preseli v Zgornjo Bavarsko. Ob svojem delu konjarja v Pfaffingu prične s svojimi prvimi poskusi izdelave sira.

 

1881 – DVA STA BOLJE KOT EDEN SAM

Josef Anton se v župnijski cerkvi v Grafingu poroči s tri leta mlajšo Mario Danner in zakupi sirarno v Fellingu, v bližini Erdinga. Zaradi pomanjkanja transportnih sredstev kmalu zatem odpre še sedem sirarn v neposredni bližini. Trdo delo se prične ob 2 zjutraj in traja pozno v noč. Konec  leta 1882 par povije svojo prvo hčerko Mario Meggle.

 

1886-1887 – KORAK NAZAJ IN USTANOVITEV PODJETJA

Z namenom osvajanja novih trgov, brat Josefa Antona leta 1886 odpre prodajalno sira v Dresdnu. Sreča mu ni naklonjena in zaradi špekulacij izgubi vse prihranke iz Fellinga. Cela družina je prisiljena začeti znova.

 

Josef Anton I. poskusi še enkrat, najprej z najemom Doll-Häusl-a v Reitmehringu, zaradi ugodne železniške povezave. Tako 18. marca 1887, z registracijo svoje sirarske dejavnosti v davčnem okrožju Attel položi temeljni kamen podjetju Meggle, kakršnega poznamo danes.

 

1890 – POZITIVEN RAZVOJ

Leta 1890 je šest bližnjih sirarn prodanih mladim sirarjem – vendar pod pogojem, da bodo Reitmehring še naprej oskrbovali s sirom.

 

1895 – USPEŠNA LETA IN ROJSTVO JOSEFA ANTONA MEGGLE II.

Josef Anton Meggle II. se je rodil 6. novembra 1895. Pravijo, da je njegov oče na dan otrokovega krsta z botrom spil svojo prvo steklenico vina v življenju. Leta 1896 v podjetju zaposlijo prvega knjigovodjo.

 

1902-1906 – NAKUP IN OBNOVA KMETIJE WEBER

Leta 1902 Josef Anton Meggle I. pridobi kmetijo Weber, vendar jo leta 1906 skoraj povsem uniči požar, ki ga povzroči strela. Za financiranje obnove na občini zaprosijo za požarno odškodnino.

 

1912-1913 – VSE NE GRE VEDNO PO NAČRTIH

Leta 1912, pri svojih 55-ih letih, Josef Anton Meggle nenadoma umre med gnanjem živine na pašo. Njegova družina obžaluje: ” Vse kar nam je oče zapustil, ko je umrl, je bil kup dolgov.”

Josef Anton Meggle II., ki je pravzaprav želel postati inženir elektrotehnike, se podjetju pridruži leta 1913, po tem ko je opravil pripravništvo za sirarja. Njegov moto: »Samo z najboljšo kakovostjo je mogoče preživeti na trgu.«

 

1920 – ŠIRITEV S POMOČJO ELEKTRIČNE ENERGIJE

Josef Anton Meggle II. prične s sistematičnim širjenjem podjetja. Napeljati da električno napeljavo vse do Reitmehringa, z namenom oskrbe celotnega mesta. Od tedaj je bilo vodne črpalke in centrifuge mogoče upravljati s pomočjo elektrike. Kljub številnim ugovorom, preziru in posmehu, mu je uspelo zgraditi celo svojo lastno elektrarno in od tedaj je z električno energijo oskrboval celotno vas.

 

1929 – ROJSTVO LOGOTIPA PODJETJA

 

1930-1931 – ŠIRITEV, POROKA IN ROJSTVO JOSEFA ANTONA MEGGLE III.

Aprila 1930 se Josef Anton Meggle II. poroči z knjigovodkinjo Anno Wunderlich. Njun edini skupni sin, Josef Anton Meggle III. – z vzdevkom Toni – se rodi 12. maja 1931 in je trenutni lastnik podjetja.

Podjetje še naprej vztrajno raste tudi v 30-ih. Meggle združi vse svoje Münchenske obrate v »Milchverwertungsgesellschaft Bayrische Landwirte« in tako postane največji in najmodernejši proizvajalec mleka in mlečnih izdelkov v Münchnu.

 

1932-1935 – PRVI STROJ ZA MODELIRANJE MASLA

Leta 1935 je dokončano novo skladišče za mleko, soba za predelavo mleka in sirarna v Reitmehringu, vse z najsodobnejšo opremo.

Leta 1932 je s prvim strojem za modeliranje masla za velikosti 250g in 500g določen standard za polavtomatsko proizvodnjo.

1950 – RAST

Zgrajeno je novo skladišče za mleko in sirarna. Povojna leta nemškega gospodarskega čudeža so v znamenju visokih vlaganj.

 

1956 – PODJETJU SE PRIDRUŽI TONI MEGGLE

Po dokončani maturi se Toni Meggle najprej usposobi za sirarskega mojstra. V času svojega podiplomskega usposabljanja na tečaju industrijskega poslovnega managementa v šoli Management Center Europe (MCE) v Bruslju pridobi precej znanja o upravljanju podjetja. Tako je po zaključeni specializaciji pričel z delom v družinskem podjetju.

 

1956 – IZUM MASLA V PORCIJAH

Meggle izumi maslo v praktičnih manjših porcijah, katerega zdaj strežejo številni letalski prevozniki in hoteli.

 

1960 – DVE GENERACIJI NA ČELU VODSTVENEGA VRHA IN DRUŽBENE ANGAŽIRANOSTI

1. januarja 1960 Toni Meggle postane solastnik družbe, skupaj z očetom. Istega leta je zagnan tudi prvi proizvodni objekt za izdelavo masla v porcijah.

Na Tonijevo pobudo je družba Meggle uvedla sistem pokojninskega zavarovanja za zaposlene. Njegov oče cerkvi Sv. Antona v Reitmehringu podari gradbeno parcelo in zvonove. Ustanovljeno je tudi stanovanjsko naselje za zaposlene, St. Antonius.

 

1968 – ROJSTVO ZELIŠČNEGA MASLA

V delikatesi v Zürichu Josef Anton Meggle III. odkrije izdelek, ki ga popolnoma prevzame. Mnoge noči je preživel pokonci in eksperimentiral dokler ni našel recepta, ki ustreza najvišjim standardom. To pomeni rojstvo zeliščnega masla – in začetek razvoja številnih drugih okusnih maslenih dobrot.

 

1973 – TONI MEGGLE IN SVEŽ VETER SPREMEMB

Leta 1973 Toni Meggle postane samostojni direktor družbe. Pride do velikih sprememb v slogu vodenja: iz patriarhalnega v kooperativno vodenje. Potekati začnejo seminarji z menedžerji, uvedli pa so tudi jutranje sestanke.

 

1992 – ZAČETEK PREKO DISTRIBUTERJA “MEGGLE D.O.O.”

 

1995 – MEGGLE IZUMI OHLAJENE BAGETE Z ZELIŠČNIM MASLOM

Postale skoraj nepogrešljiv del piknikov, vrtnih zabav in domačih prigrizkov: Meggle bagete. Začelo se je z zeliščnim maslom Baguette – zasnovanem in izdelanem v Meggleju.

 

1998 – IZ PROIZVODNE LINIJE PRIDE PRVO JOGURTOVO MASLO

Leta 1998 Meggle na trg lansira jogurtovo maslo – užitek, izdelan iz najboljšega Meggle masla in svežega, čistega jogurta – z 20% manj maščob kot tradicionalna masla.

 

2006 – TONI MEGGLE IN NJEGOV 75. ROJSTNI DAN

Za svoj 75. rojstni dan Toni Meggle povabi svoje zaposlene, partnerje in prijatelje na zabavo v Gut Immling. Postane častni meščan mesta Wasserburg in iz rok predsednika vlade Edmunda Stoiberja prejme odlikovanje Bavarskega reda za zasluge.

 

2012 – LETO OBLETNICE

Že  125 let Meggle ni samo ime, temveč tudi simbol, ki združuje tradicijo in napredek, kontinuiteto in trajne spremembe.

 

2013 – ALPINESSE USTVARJA NOVE RAZSEŽNOSTI OKUSA

Alpinesse je novo alpsko maslo s pridihom vrhunskega repičnega olja in najboljših sestavin iz alpskega sveta. Lahkotna mazljivost naravnost iz hladilnika. Posebej visoka vsebnost masla daje namazu Alpinesse njegov značilno poln okus.