Domača pita

Čas

2 uri in 15 minut

Sestavine

Testo:
» 500 g ostre moke
» ½ žličke pecilnega praška
» 250 g Meggle “Alpenbutter” masla
» 150 g sladkorja
» 2 rumenjaka
» 90 g Meggle kisle smetane
» 1 žlica naribane limonine lupine
» 1 ščepec soli

Nadev:
» 2 jajca (ločeno rumenjaka od beljakov)
» 200 g sladkorja
» 50 g Meggle svežega sira
» 180 g Meggle kisle smetane
» 1 žlica naribane limonine lupine
» 12 g vaniljevega sladkorja
» 80 g rozin
» sladkor v prahu za posipanje

Priprava

Testo:
V posodo presejemo moko, dodamo pecilni prašek, sol, sladkor in pomešamo. S prsti v moko vmešamo kose masla dokler zmes ne dobi videz krušnih drobtin. V posebno posodo ubijemo jajce, dodamo kislo smetano in naribano limonino lupino, zmešamo sestavine ter jih pomešamo z zmesjo moke in masla. Od sestavin z rokami nežno izdelamo prhko testo in oblikujemo grobo kroglo (ne premočno, saj, če se testo močneje mesi, bo pita bolj trda). Testo nato zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo v hladilniku mirovati 30 minut.

Nadev:
V posodo damo odcejen sveži sir, dodamo kislo smetano, sladkor, naribano limonino lupino, vaniljev sladkor, rozine, dva rumenjaka in zmešamo sestavine. V posebno posodo damo dva beljaka, stepemo čvrst sneg in ga nežno vmešamo v zmes s svežim sirom.

Zlaganje kolača:
Spočito testo razdelimo na 2 enaka dela in vsakega razvaljamo na velikost ognjevarne posode (35x22x6). Eno razvaljano testo damo na dno ognjevarne posode in na nekaj mesti prebodemo z vilico, da se bolje speče. Preko razporedimo pripravljen nadev iz svežega sira in pokrijemo z drugo polovico testa, ki jo prav tako prebodemo z vilico, da pare lažje izparijo.

Pečenje pite:
Tako pripravljen kolač pečemo v pečici, ki je segrejemo na 180°C, na najnižjo rešetko, približno 1 uro in 15 minut. Kolač nato pustimo, da se ohladi.

Serviranje kolača:
Pred serviranjem domačo pito iz svežega sira narežemo na kocke in posujemo s sladkorjem v prahu.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTE

  • Masla
    anemptytextlline
  • Zeliščna masla
    anemptytextlline
  • Jogurti
    anemptytextlline
  • Siri
    anemptytextlline
  • Smetane in sladice
    anemptytextlline
  • Antipasti
    anemptytextlline